Aktuellt

Påminnelse Måndag 6 september kl 18

Studiebesök på andelsjordbruket Bondbönorna i Torsåker

Visning av grönsaksodlingen och kort presentation av konceptet andelsjordbruk. Bondbönorna bedriver sin odling för att bidra till lokal koldioxidsnål matproduktion men också för att binda kol i marken genom valen av odlingsmetoder.

Anmälan senast 5/9 till Marianne Höglund, 073-052 63

 

Protokoll kretsstämma 2021-07-12

Lördag 24 juli + lördag 31 juli

Ängsslåtter i Nordsjö, Ramsele

Vi slår en av landskapets finaste ängar den 24/7. En vecka senare samlas vi för att räfsa och hässja höet. Du kan låna både lie och räfsa av oss.

Anmälan senast 23 juli till Maria Danvind, 073-275 17 36.

 

Årsmöte Naturskyddsföreningen Höga Kusten Ådalarna

Måndag 12 juli, kl 19.00

Digital kretsstämma med film

Pga corona planerar vi i år att mötas vid datorn via programmet Zoom.

Anmälan senast lördag 10 juli till maria.danvind@naturskyddsforeningen.se. Möteslänk skickas ut till anmälda dagen innan mötet. Vi kör en kort ”kurs” söndag 11 juli kl 18.30 för alla som känner sig osäkra på hur Zoom fungerar. Ange i anmälan om du behöver en sådan kurs.

Efter årsmötet visas Skydda Skogens film om skogsområdet Karatj-Råvvåive. Linda Nordström, medverkande i filmen, inleder

Hur tycker du vi ska minska utsläppen av växthusgaser i Kramfors kommun?

Delta i undersökningen som handlar om hur vi tillsammans kan minska utsläppen av växthusgaser och klimatpåverkan i Kramfors kommun!

Kramfors kommun ska utforma en ny klimat- och energistrategi. I processen är näringslivets, civilsamhällets och allmänhetens delaktighet oerhört viktig.

Vi önskar därför få inspel till strategin via en enkät. Bidra gärna genom att lämna dina förslag och synpunkter till den nya strategin i enkäten.

Dina förslag och synpunkter är viktiga!

Länk: https://www.kramfors.se/kommun–demokrati/om-kommunen/hallbara-kramfors/ekologisk-hallbarhet/klimat–och-energistrategi.html

Enkäten går att delta i fram till den 15 juni 2021

Morsdagsvandring på Hågestaön

Söndag 30 maj kl 10 – 13

Inställd pga skärpta restriktioner

Fågelutflykter

Tisdag 4 maj och tisdag 11 maj kl 18.30

Inställda pga skärpta restriktioner

Fågelutflykter

4/5 Bruket – Övergård: Samling 18.30 vid södra brofästet till Hågestaön. Vi går tillsammans längs älven upp mot Övergård. Hoppas få höra några nyanlända sångare. Ta gärna med handkikare om du har! Promenaden blir högst 5 km.

 

11/5 Björkåbruk: Samling 18.30 vid gravfältet i Björkåbruk. Här går vi en sträcka på ca 1,5 km längs älven och tillbaka över Björkå gravfält. Särskild guidning på gravfältet som  är Ångermanlands största och härstammar från vikingatid. Ta gärna med handkikare om du har!

 

Kontakt: Lasse Bengtsson, 073-800 71 72 & Maria Danvind, 073-275 17 36.

Samarbete med Ångermanlands ornitologiska förening och STF Sollefteå.

 

Skog & klimat – ömsesidig påverkan

Måndag 22 mars kl 19-20

Digital föreläsning med Amanda Tas, Fil. mag. miljövetare och ideell naturvårdare. Amanda har varit aktiv i miljörörelsen i Europa, Afrika och sydöstra Asien i 20 år. Hon har arbetat för olika miljöorganisationer, framför allt med skogsfrågor, men även som forskningsassistent, fältinventerare, pedagog, Naturumsinformatör och guide.

 

Föredraget är en del av Kramfors Hållbarhetsvecka 2021 och öppet för ALLA!

Sändning via Zoom. Du kan även ansluta till mötet via en vanlig knapptelefon. Anmälan senast söndag 21 mars via detta formulär, eller om du inte har dator på telefon 073-275 17 36. Möteslänken skickas ut via e-post till anmälda under dagen den 22 mars.

 

Välkommen hälsar Naturskyddsföreningen Höga Kusten – Ådalarna!

Kretskonferensen blir digital!

I år kommer vi på grund av coronapandemin att hålla kretskonferensen digitalt fördelat på två kvällar, 28/2 och 1/3.
Temat för konferensen är ”Biologisk mångfald” och vi kommer att få höra ett antal föredrag om bland annat ”Operation Vilda bin”, Stadsängar i Örnsköldsvik och hur du kan locka pollinerande växter till din trädgård.
Dessutom kommer ”Årets pollinatör 2020”, Ebba Werner, på besök, och kretsens egna Emma Andersson kommer berätta om det återkommande projektet Pina en lupin i Nordingrå.
Alla medlemmar är välkomna att delta!
Kom ihåg att anmäla dig på länken senast 25/2.
Om Ebba Werner och hennes blomstrande vägkanter kan du läsa mer om i vår medlemstidnings Sveriges Natur, som intervjuade henne i somras. Med lien i högsta hugg 🙂

Workshop 3 sep, det kan din kommun göra för klimatet

https://vasternorrland.naturskyddsforeningen.se/2020/08/21/workshop-3-september-det-kan-din-kommun-gora-for-klimatet/

HURRA för Pina en lupin!

Vi gillar initiativ från andra!

Våren 2019 kom ett sånt från Blomsterhuset på Vallen i Nordingrå. Dom undrade om vi i Naturskyddsföreningen kunde ställa upp en container för insamling av lupiner utanför butiken. Deras kunder frågade efter ett ställe att lämna lupiner som dom plockar. Till avfallsanläggningen på Högberget är det långt att åka om man bor i Nordingrå…

Kretsstyrelsen nappade genast på initiativet och sökte blixtbidrag från riksföreningen. Måndagen efter midsommar 2019 var containern på plats vid Blomsterhuset och en vecka senare var den proppfull!

Inför 2020 sökte vi projektbidrag från riksföreningen. Vi hade många idéer på fler aktiviteter kopplat till Pina en lupin, men tyvärr kom corona-viruset….Containern står dock på plats under veckan.

Jag är helt imponerad av bygdens engagemang, säger Jennie! Allt från 16-åriga grabbar till 80-åringar lämnar lupiner. Mina barns dagis ska plocka idag och i fjol var ett helt byalag ute och plockade.

Jennies mamma Anneli Melin, som driver Blomsterhuset tillsammans med sin dotter, har ett eget mål i sommar.

Jag trodde min by var lupinfri, men sen såg jag några ändå….nu ska jag pina dom hela sommaren. Dom ska inte få fäste i byn!

Just detta är viktigt, säger Emma Andersson, en av kretsens aktiva i projektet.

Att vakta och pina ett avgränsat bestånd lupiner för att hindra vidare spridning är en otroligt bra naturvårdsinsats du som privatperson kan göra i sommar! Större bestånd måste Trafikverket, kommunen eller andra större aktörer ta hand om.

Anders Nyberg, med stuga i Norrfällsviken, är en av de som lämnar lupiner vid Blomsterhuset.

Jag gör det här för att jag ser hur fort de sprids vid vägen till min stuga. Vi måste stoppa spridningen.

 

Naturskyddsföreningen Höga Kusten-Ådalarna hurrar och tackar alla som bidrar!

Anders Nyberg

 

Jennie Blomsterhuset

 

Lupiner Ullånger

 

Fjärilsutflykt vid Ådalsbyn och Österåsens hälsohem, söndag 14 juni

 

Medelhavsvärme – då trivs fjärilarna! Denna söndag var fjärilsvädret perfekt. Perfekt var också fina Ådalsbyn i Sollefteå för vår samling och genomgång av fjärilars liv och leverne.  Lars Pettersson från Lund, ansvarig för Svensk dagfjärilövervakning guidade 23 corona-disciplinerade deltagare bland kolonilotterna. Grönsnabbvinge, tosteblåvinge och rapsfjäril kunde vi se fint när Lars vänligt men bestämt förvisat dom till burken. Med rätt sorts fjärilshåv skadas inte fjärilen vid fångst. Efter lunchfika åkte vi vidare till Österåsens hälsohem där trädgården pga den kyliga maj inte blommade riktigt som den brukade… Dagen blev ändå mycket trevlig och lärorik. Tack alla som kom!

 

Aktiviteten ordnades av Naturskyddsföreningen Höga Kusten – Ådalarna i samarbete med Turistföreningen i Sollefteå och Studiefrämjandet.